5 Mythes over sportbegeleiding en waarom sportcoaches nodig zijn.

Velen onderschatten de waarde van sportbegeleiding. Sport begeleiding is veel meer dan enkel het correct laten uitvoeren van oefeningen. Hoewel dit een belangrijk aspect is, blijf jij als persoon centraal staan. Jij bepaalt de doelen en de coach helpt je daar naartoe op een correcte en verantwoorde manier. Een coach gaat je vaak zonder dat je het doorhebt begeleiden naar een nieuwe mindset.

 Is het dan niet mogelijk om zonder een coach te sporten? Zeker wel! Maar helaas toont de praktijk ons vaak dat dit niet evident is. Bij veel mensen is het nodig om een extra (externe) mentale boost te krijgen om ons op het juiste pad te brengen. Bij anderen is net het omgekeerde waar… Ze beginnen vol goede moed en starten zo intensief dat blessures een onvermijdelijk kwaad worden.

In dit artikel halen we vijf statements aan die de waarde van sportbegeleiding aantonen. Laten we beginnen met de eerste statement die uitlegt dat sportbegeleiding niet alleen bedoeld is om af te zien.

Een sportcoach is enkel hier om jou af te beulen. (Incorrect)

Hoewel sport meer en meer erkend wordt als een middel naar een aangenamer leven, blijft het taboe van de personal trainer bestaan. We kennen allemaal de spierbundels op TV die roepen en tieren op hun klanten in één of andere reality show. Maar is dit ook echt de realiteit? Nee, absoluut niet! 

Personal training betekent dat de trainer zich naar jouw noden en kunnen zal aanpassen. Bij een enkeling zal dit inderdaad zijn door te roepen en te tieren. Voor de meesten zal dit echter een gemoedelijker contact zijn waarin de sportbegeleider ondersteunt en bijstuurt.

 

Sportcoaching creëert een positieve druk om te presteren. (Correct)

Je weet zeker en vast wel hoe moeilijk het is om op een koude winterdag uit je zetel te komen… Een sportcoach kan je hier dat extra duwtje in de rug geven. Een mentale boost om toch die luie zetel te overwinnen. 

Een sportcoach moet daardoor niet altijd fysiek aanwezig zijn. Het gevoel van druk, een leerkracht/vriend(in) die op jouw progressie toekijkt, is vaak al voldoende. 

Daarom stelt een sportcoach samen met de sporter doelen op. Door wekelijkse of tweewekelijkse contactmomenten creëer je een soort van Mentor-leerling gevoel. Deze impliciete druk helpt je om goed te presteren, om deze luie zetel te overwinnen. 

Deze meerwaarde wordt vaak over het hoofd gezien omdat velen denken dat ze zelf wel uit hun zetel komen, wat vaak spijtig genoeg niet het geval is.

 

Het doel van een coach is om jou te steunen, vooral mentale steun. (Correct)

Zoals aangehaald in het vorige punt geeft een sportcoach jou de mentale boost om toch je gelukzalige zetel te verlaten en te gaan sporten.

Vaak zeggen mensen dat ze niet meer kunnen, ze zijn moe, of het gaat gewoon niet. Een personal trainer is er in getraind om te zien of dit ook daadwerkelijk het geval is. Je kan inderdaad door stress of slaaptekort enorme verschillen krijgen in sportprestaties. Wat de ene dag als goed aanvoelt, voelt de andere dag als een overbelasting van het lichaam. Dit is zeker waar!

Maar hoe vaak is het wel niet je goesting die het echte probleem vormt? Niets doen spreekt vaak meer aan dan te gaan sporten. 

Op die momenten kan een personal trainer het onderscheid maken en je door deze psychologische muur helpen breken! Vaak kan de sporter een dipje overwinnen door middel van een kort gesprek met de coach. 

Ik zie zelf vaak dat op het einde van een sessie. Mensen zijn blij dat ze toch doorgezet hebben en deze psychologische blokkade overwonnen hebben. Ze vergeten vaak welk fris en energiek gevoel ze krijgen na het sporten. 

Sporten kost geen energie, het geeft energie!

 

Sporten met begeleiding is afzien. (Incorrect)

Het is een bekende misvatting dat sporten onder begeleiding enkel afbeulen en afzien is. Dit is uiteraard niet het geval. Eerst en vooral wordt elke oefening al een beetje minder zwaar omdat je een coach naast je hebt die je helpt en motiveert. 

Daarnaast is het ook niet altijd nodig om af te zien tijdens een training. Denk aan lopen aan een vetverbranding tempo. Dit wordt door iedereen als rustig lopen ervaren en toch hangen hier enorme voordelen aan vast voor het hart- en vaatsysteem. In vele situaties is fysiek afzien niet noodzakelijk. 

Al mijn sporters ervaren de sportcoaching momenten als aangenaam en plezierig. Anders zouden ze niet blijven terugkomen! Er is ook ruimte voor een babbeltje. Dit is juist de kracht van sportbegeleiding.

 

Ik ben niet getraind genoeg voor persoonlijke training. (Incorrect)

Dit is in alle gevallen een foute opvatting. Sportcoaching is toegankelijk voor iedereen. Personal training, op eender welk niveau, wil simpelweg zeggen: zo efficiënt mogelijk vooruitgaan.

Wil je als beginnende sporter snel vooruitgaan dan is sportbegeleiding de beste optie. Precies omdat je individueel begeleid wordt, heb je minder kans op blessures en kan er sneller vooruitgang geboekt worden door middel van trainingen op maat.

Dit is net hetzelfde voor personen met een blessure. Een blessure maakt sporten niet altijd onmogelijk. Je kan de blessure vaak oplossen door bepaalde oefeningen uit te voeren of gewoonweg andere lichaamsdelen trainen. Ook hier komt de personal trainer in beeld. Hij is de stap naar een pijnloos en gelukkiger leven.

 

De echte kracht van sportbegeleiding?

Samengevat, sportbegeleiding is gericht op de volgende drie punten:

  • Correct aanleren van oefeningen.

  • Begeleiding op maat, gericht op het behalen van jouw doelen.

  • Persoonlijk contact en mentale steun.

Deze drie punten maken sportbegeleiding net zo waardevol. Sportbegeleiding is meer dan gewoonweg een toertje joggen rond je huizenblok. Personal training is gericht op efficiënt trainen om zo snel mogelijk je doelen te behalen.

Previous
Previous

Hoe gebruik ik mijn binnenste buikspieren?