Meest gemaakte fouten en hoe kan begeleiding helpen?

Beste lezer, bedankt om ook deze blog weer te lezen! In deze post gaan dieper in op de 10 meest gemaakte fouten in de fitnesswereld en verklaren we waarom begeleiding de key factor is om deze fouten te voorkomen. Veel leesplezier!


Gebrek aan goede techniek

Het gevolg: Blessures en inefficiënte trainingen.

Begeleiding: Begeleiding zorgt ervoor dat je naast interne feedback ook externe feedback ontvangt. Op deze manier kan je jouw beweging en techniek optimaliseren en vermijd je blessures of inefficiënte training.

  • Lees voor meer info zeker onze blog: Het belang van begeleiding?

Onvoldoende rust en herstel

Het gevolg: Belemmering van herstel en spiergroei. 

Begeleiding: Dankzij goede begeleiding wordt er een periodiseringsplan opgesteld waarbij rust en herstel (ook slaap) mee in kaart worden gebracht. De coach zorgt ervoor dat je dankzij een goede periodisering het meest efficiënt zal trainen en het meeste resultaat boekt.

  • Lees voor meer info zeker onze blog: Supercompensatie.

Gebrek aan variatie

Het gevolg: Training plateau, verveling en spieronevenwicht door eenzijdige oefeningen.

Begeleiding: Een trainer is in staat om eenvoudig te schakelen en variaties van verschillende trainingsvormen toe te voegen. Naast de variatie zijn ze ook in staat om het niveau van de oefening aan te passen aan het technische niveau van de sporter. Bijkomend komen opnieuw de periodisering vaardigheden van de trainer van pas. De trainer is in staat om te variëren in zijn of haar oefeningen om jouw lichaam op de beste manier te stimuleren. 

Doelen stellen

Het gevolg: Onrealistische kijk op resultaten leidt tot frustratie en demotivatie. 

Begeleiding: Een trainer is geoefend om op maat gemaakte doelen op te maken op verschillende subniveaus (proces-, taak- en resultaatdoelen) en binnen verschillende tijdspanne (korte-, middellange- en langetermijn). Op deze manier blijf je als sporter gemotiveerd en zal de kans op opgeven veel lager liggen. 

  • Lees voor meer info zeker onze blog: Het belang van begeleiding?

Geen progressieve overbelasting

Het gevolg: Overbelasting en gebrek aan resultaten. 

Begeleiding: Een gediplomeerd trainer is in staat om op basis van jouw trainings prestaties de prikkels zo in te stellen dat er progressieve overbelasting ontstaat. Dankzij deze functionele en systematische  overbelasting is het lichaam in staat om progressie te maken en ervoor te zorgen dat je beter presteert in de toekomst. 

  • Lees voor meer info zeker onze blog: Supercompensatie.

Slechte voeding

Het gevolg: Plateau in training prestaties of in extreme gevallen zelfs een achteruitgang in prestaties.

Begeleiding: Dankzij geschikte voedingsbegeleiding kunnen de prestaties naar een volgend niveau worden getild. Het gaat hier dan vooral over de juiste hoeveelheid en type, de juiste timing en de juiste verhouding van de nutriënten.

  • Lees voor meer info zeker onze blog: Eten bij inspanning.

Slechte trainingsopbouw

Het gevolg: Inefficiënte trainingen en blessures.

Begeleiding: Een gediplomeerd trainer kent de effecten van opwarming en cooling down en past deze toe in jouw trainingsschema. Dankzij een goede trainingsopbouw worden er meer resultaten geboekt en vermindert de kans op blessures aanzienlijk. 

Verkeerde ademhalingstechnieken

Het gevolg: Verminderde prestatie en verhoogd risico op blessures.

Begeleiding: Een trainer ondersteunt jou in de juiste ademhalingstechniek en het juiste ritme. Hierdoor wordt de bloeddruk beter onder controle gehouden en verbetert de prestatie.

Gebruik van supplementen zonder kennis

Het gevolg: Ongewenste bijwerkingen, niet halen van doelstellingen en verlies van motivatie. 

Begeleiding: Tracht met je coach in gesprek te gaan betreffende suppletie. De coach is op de hoogte van de vooropgestelde doelstellingen, alsook het huidige verloop van het trainingsschema. Extra begeleiding kan ook aangeraden zijn in dit onderdeel. Denk hierbij aan een diëtist(e).

Verkeerd omgaan met blessures

Het gevolg: Extra schade toebrengen aan het lichaam en acute letsels laten uitgroeien tot (blijvende) chronische letsels.

Begeleiding: Een trainer/coach is op de hoogte van het bewegingsstelsel en is dus in staat om de oefenstof aan te passen aan de noden van het lichaam. Ook een bezoek aan de kinesist kan aangeraden zijn om de diagnose te stellen en eventueel manuele therapie toe te passen.

Kortom begeleiding is de key tot succes en helpt om vaak voorkomende fouten tegen te gaan. Twijfel niet en boek nu jouw kennismakingsgesprek bij Process en start vandaag. 

Jelle Nuyts - 19/08/2024

Previous
Previous

Osteoporose

Next
Next

Het belang van begeleiding.