Supercompensatie

What’s in the name? 

Supercompensatie is een fysiologische reactie ten gevolge van training waarbij het lichaam zich na een trainingsprikkel (= belasting) gaat herstellen naar een hoger niveau dan voorheen (= belastbaarheid). Met andere woorden, de belastbaarheid (de hoeveelheid arbeid die het lichaam verdraagt) zal gedurende een bepaalde periode hoger liggen ten opzichte van de start van de training. Visueel kan dit als volgt worden weergegeven: 

Belang van herstel (rust)

Aan de hand van bovenstaande tekening is het ook meteen duidelijk dat rust/herstel een enorme rol gaat spelen in het verbeteren van prestaties. Indien het lichaam belast is geweest (training) breken structuren in het lichaam af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spiervezels. Dankzij herstel kunnen er fysiologische processen plaatsvinden die ervoor zorgen dat deze structuren terug herstellen tot op een bepaald basisniveau en nadien zelfs nog tot op een hoger niveau dankzij supercompensatie.

Wat is voldoende rust

Het exact bepalen van de ideale periode van rust is niet zo eenvoudig. Het is namelijk individueel en afhankelijk van de intensiteit/duur van de trainingsprikkel. Om jouw eigen periode van supercompensatie te gaan zoeken kan je volgende eenvoudige tips toepassen: 

  • De ideale rustperiode ligt tussen de 24 en de 72 uur. 

  • Hoe zwaarder (intensiteit en duur) de training geweest is, hoe langer de rustperiode moet zijn.

  • Een training in de supercompensatie zal aanvoelen als heel gemakkelijk, bijvoorbeeld het gevoel van ‘goede benen’.

Indien deze periode gerespecteerd wordt, zal er sprake zijn van een trainingseffect. Zeker wanneer de trainingsprikkel plaatsvindt in de periode van supercompensatie.

Indien deze periode niet gerespecteerd wordt gaat er sprake zijn van een overtraining en dan kan dit doorslaan in een overbelasting, wat dan weer resulteert in een blessure. 

Visuele weergave:

Dit willen we zeker vermijden want dan wordt er extra belasting op het lichaam en geest gezet die niet meer opbrengt en dus volledig verloren gaat… Of erger nog, die de uiteindelijke belastbaarheid zelfs verlaagt! 

10/06/2024 - Jelle Nuyts

Previous
Previous

Trainen aan lage hartslag

Next
Next

Van 102kg naar 72kg in minder dan 8 maanden!